Krémová polievka z červenej šošovice je obľúbenou aj u nás doma. Je mimoriadne lahodná, no sympatie si získala najmä preto, že je iná. Pritom pripraviť ju je neuveriteľne jednoduché.
Tento recept poteší každého, kto hľadá nové a zaujímavé chute. Pečená paprika dodáva polievke tradičné slovanské chute, zatiaľ čo pestrá zmes orientálnych korenín je fantastickým oživením a doplnením známeho s neznámym. Vyskúšate ju aj vy?
1 ½ šálky červenej šošovice
1 ks červenej papriky
1 ks mrkvy
2 ks zemiakov
1 ks petržlenu
½ cibule
2 bobkové listy
štipku čierneho korenia
1 strúčik cesnaku
1 ČL rasce
½ ČL koriandra
1 ČL rasce
1 ČL kurkumy
soľ a korenie podľa chuti
1/2 CL sladkej papriky
olej
slnečnicové semiačka
Ošúpeme si cibuľu, nakrájame na drobno a osmažíme na oleji. Keď začne cibuľa hnednúť, pridáme bobkový list, korenie, papriku, koriander, rascu a kurkumu. Koreniny opražíme a necháme uvoľniť arómu. Potom zalejeme cca 6 šálkami vody. Opláchneme šošovicu a pridáme ju k zmesi. Mrkvu, zemiaky a petržlen si nakrájame na menšie kúsky a pridáme do vody. Všetko spolu varíme, kým zelenina nezmäkne. Pridáme pretlačený cesnak a dochutíme soľou a korením.
Medzitým ako sa polievka varí si pripravíme pečenú papriku. Rozrežeme ja na polovicu po dĺžke. Zbavíme ju jadierok a položíme na plech potretý olejom. Pečieme pri teplote 180 stupňov až pokým paprika nezmäkne.
Z polievky si vyberiem bobkový list a pomixujeme ju tak, aby vznikol hladký krém.
Na panvici si opražíme slnečnicové semiačka, no dávame pozor, pretože slnečnica veľmi rýchlo zhorí. Opekáme na miernom ohni.
Papriku vyberieme z rúry, nakrájame na tenké pásiky a pridáme do polievky. Servírujeme v miskách, posypané slnečnicovými semiačkami. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), doradcasmaku.pl
Namiesto slnečnicových semiačok môžete tiež použiť opražené mandle.