Kvasnice sú nielen zdrojom viacerých telu prospešných látok ale aj fantastickou pomôckou v kuchyni. Ak radi pripravujete kysnuté koláče, potom by ste si tento univerzálny recept mali zapísať. Poslúži pri akomkoľvek type koláča alebo domáceho pečiva a hodí sa tak k sladkému ako aj slanému! Nuž a v neposlednom rade ho zvládnu aj úplne pekárky-začiatočníčky. Jeho príprava trvá len 15 minút a potom si už len kysne!
500ml mlieka
5 hrnčekov polohrubej múky
2 PL kryštálového cukru
½ ČL soli
2 PL slnečnicového oleja
11g suchého droždia
V miske zmiešajte 4 hrnčeky múky a sušené droždie. Prilejte teplé mlieko, cukor a soľ a slnečnicový olej. Všetko dobre premiešajte. Ak je cesto riedke, pridajte ešte hrnček múky. Rukami vymieste hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na ruky. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte ešte trochu oleja. Všetko vždy pridávajte po troche! Hotové cesto nechajte v miske, prikryte ho potravinovou fóliou a nechajte ho podkysnúť pri izbovej teplote asi 2 hodiny, nie menej! Cesto si môžete pripraviť aj tak, že ho dáte odstáť na noc do chladničky a ráno z neho budete piecť. Vyskúšate? Dajte nám vedieť ako sa vydarilo!
zdroj: takprosto.cc