Jemný nadýchaný mliečny koláč

(5 / 5)

Toto sú presne tie koláče, ktoré sa hodia na chladné víkendové popoludnia pri čaji, sviečkach a dobrom romantickom filme. Nadýchané mliečne kysnuté cesto, poprášené snehobielym cukrom a hlavne – teplučké. Neláka vás predstava chladného víkendu?

Budete potrebovať:

Na cesto

250g polohrubej múky

100ml mlieka

15g čerstvých kvasníc (alebo 1,5 ČL sušených)

2 vajcia

štipka soli

100g masla

1 PL kryštálového cukru

Na posýpku

50g masla

150g práškového cukru

200ml mlieka

Postup prípravy:

Mlieko trochu ohrejte, pridajte doň kvasnice a cukor, premiešajte a nechajte odstáť asi 20 minút na teplom mieste. V miske si zatiaľ vymiešajte vajcia so soľou a maslom, potom do zmesi pomaly pridávajte mlieko s kvasnicami a na záver preosiatu múku. Cesto hneď vymieste. Potom ho nechajte prikryté utierkou podkysnúť na teplom mieste ešte asi hodinu.

Pekáč si vymastite maslom a dajte doň cesto. Nechajte ho podkysnúť odokryté ešte 20 minút. Medzitým si zmiešajte maslo s kryštálovým cukrom, aby vám vznikla akási plnka, alebo posýpka. Prst si namočte do oleja a do cesta spravte dierky rovnomerne po celej ploche. Potom cesto posypte maslovo cukrovou posýpkou. Dajte ho piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 25 minút a po vybratí ho lyžicami polievajte teplým mliekom. Nechajte mlieko trochu vpiť a potom ešte teplý koláč podávajte. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x