Mikádo je známy dezert a patrí k tým najobľúbenejším, ktoré gazdinky doma pripravujú. Je možné ho urobiť na spôsob zákusku ale aj torty. Najlepšou príležitosťou sú oslavy alebo sviatky. No a keďže tie máme už ozaj pred dverami, inšpirovať sa môžete aj touto dobrotou.
200g masla
150g práškového cukru
4 šálky polohrubej múky
200g kyslej smotany
3 vajcia
2 PL koňaku
1 ČL sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
100ml šľahačkovej smotany
200ml bieleho jogurtu
100g tmavej čokolády
štipka soli
V menšej miske si zmiešajte kyslú smotanu so sódou bikarbónou a nechajte odstáť približne 30 minút. Medzitým si vymiešajte maslo s cukrom, pridajte štipku soli a vanilkový cukor, jedno po druhom celé vajíčka a všetko dôkladne vymiešajte na nízkych otáčkach elektrickým šľahačom. Do tejto krémovej hmoty pridajte kyslú smotanu so sódou bikarbónou a 1 PL koňaku. Potom pomaly a za stáleho miešania prisýpajte múku a mieste cesto. Malo by byť mäkké a pružné. Zakryte cesto potravinovou fóliou a odložte ho odpočívať na 30-40 minút do chladničky.
Čokoládu si nastrúhajte na jemno a odložte do chladničky, aby bola dostatočne tuhá. Krém si pripravte zahriatím šľahačky vo vodnom kúpeli, prilejte 1 PL koňaku a trochu nastrúhanej čokolády (len pre farbu). Za stáleho miešania čakajte, kým smotana nezačne hustnúť, potom ju odstavte a ochlaďte a pridajte opatrne jogurt izbovej teploty.
Z chladničky vyberte ochladené cesto a rozdeľte ho na 8-10 rovnakých kúskov a vyvaľkajte na tenko do veľkosti tortovej formy. Každý kúsok cesta dajte piecť do rúry vyhriatej na 180-200 stupňov na 3-4 minúty. Potom potierajte vrstvou krému. Krémom potrite aj vrch cesta a zasypte ho nastrúhanou čokoládou. Dajte aspoň na 2 hodiny zachladiť a podávajte. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru