Máte radi naozaj domáce jedlá? Potom si určite nájdite čas a pripravte tento fantastický sedliacky kastról, v ktorom sa spájajú tie najomamnejšie chute domácej kuchyne. Jeho veľkou výhodou je aj to, že suroviny na jeho prípravu nájdete doma skutočne kedykoľvek.
200g mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa
150g ryže
1 mrkva
1 cibuľa
1 šálka vody
2 PL kyslej smotany
2 PL slnečnicového oleja
50g tvrdého syra
paradajkovú pastu podľa chuti
soľ a korenie podľa chuti
majoránka podľa chuti
Cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu postrúhajte na jemnom strúhadle a spolu osmažte v panvici s trochou oleja. Opečte v zmesi ryžu, zalejte ju vodou a nechajte ju variť. Keď je ryža so zeleninou hotová, zmiešajte ju v miske s mletým mäsom, pridajte soľ, korenie a majoránku a vyformujte guľky. Zemiaky nakrájajte na polovice a z nich nakrájajte polkruhy.
Zapekaciu misku si namastite olejom a striedavo ukladajte časť zemiakov a mäsové guľky. Zmes ešte zvrchu posoľte a okoreňte a dajte ju do rúry vyhriatej na 185 stupňov na 20 minút. Medzitým si pripravte omáčku z paradajkovej pasty, kyslej smotany, soli, korenia a vody. Dobre premiešajte a po zapečení nalejte do zapekacej misky. Nechajte piecť na ďalších 15 minút a po upečení posypte tvrdým syrom. Potom dajte piecť na posledných 5 minút. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)