Zemiakové hranolky sú pre nás klasikou, ktorá zasýti a v obľube ich má asi každý. Aj tento jednoduchý recept sa dá ohromne vylepšiť. Stačí použiť menej tradičné, no o to chutnejšie sladké zemiaky a výbornú prílohu alebo chutnú pikantnú dobrotu na zahryznutie máte hotovú za pár minút.
Azda všetci milujeme prípravu jedál, kde sa nedá nič pokaziť. Jedným z prípadov sú sladké zemiaky, ktoré sú najchutnejšie upečené. Kombinácia sladkastej a pikantnej chuti je geniálna a verte, že na klasické zemiakové hranolky po tomto jedle veľmi rýchlo zabudnete.
2 stredne veľké sladké zemiaky (bataty)
3 polievkové lyžice olivového oleja
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
muškátový oriešok (čerstvo strúhaný)
Zemiaky najprv klasicky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na mesiačiky tak, aby mali všetky zemiaky približne rovnakú veľkosť. Následne ich dáme do misky, kde pridáme soľ, čierne korenie a čerstvo strúhaný muškátový oriešok. Pridáme olivový olej a všetko dobre premiešame aby sa korenie a olej dostal na všetky zemiaky z každej strany. Tento postup môžete urobiť aj v igelitovou vrecúšku, v ktorom všetko pretrasiete.
Následne si pripravíme plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Naň naukladáme bataty tak, aby boli pekne rovnomerne rozložené. Potom s nimi už len šup do trúby vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme asi 10 až 12 minút, potom zemiaky otočíme, aby sa pripiekli aj z druhej strany a pečieme znova rovnaký čas. Podávame ako prílohu alebo čisté či s dresingom alebo omáčkou.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L)