S Vianocami je spojená aj tradičná vianočka, ktorá sa hodí ku kakau aj ku káve, a to aj suchá, aj s lekvárom. Poznáte však skutočne tradičný a overený recept? Môžete vyskúšať aj tento od pani Evy.
Na tradičnú babičkinu vianočku budeme potrebovať
- 200 gramov polohrubej múky
- 150 gramov hladkej múky
- 50 gramov práškového cukru
- 1 štipka soli
- pol kocky droždia
- 1,5 decilitru teplého mlieka
- vajce
- 70 gramov masla
- 6 PL hrozienok
- 2 PL rumu
Na potretie
Tradičnú babičkinu vianočku si pripravíme nasledovne
- Hrozienka si dáme do rumu a necháme marinovať. Zmiešame múku a soľ. V strede spravíme jamku na droždie, pridáme jednu lyžičku cukru a aj trochu mlieka. Necháme stáť 15 minút.
- Potom pridáme maslo, vajce, cukor a mlieko, ktoré nám zostalo. Rukami vymiesime cesto.
- Potom si precedíme hrozienka, ktoré vpracujeme do cesta.
- Misku musíme zakryť čistou utierkou a necháme kysnúť asi hodinu. Medzitým si predohrejeme rúru na 180 stupňov.
- Keď cesto vykysne, rozdelíme si ho na tri časti. Pomúčime dosku a vytvoríme tenké valčeky, ktoré si zapletieme ako vrkoč.
- Dáme si vianočku na plech a ešte necháme chvíľu, aby kyslo.
- Vianočku si potom potrieme a pečieme asi 40 minút.