Kto by nemiloval parené buchty? Je to klasika, ktorá sa mnohým z nás spája s detstvom, no pripraviť ich tak, aby boli výborné, to chce poriadny cvik. Vyskúšajte napríklad tento recept.
Na parené buchty budeme potrebovať
- 500 gramov polohrubej múky
- 1 vajíčko
- 2 PL cukru
- 2 PL rozpusteného masla
- lekvár podľa chuti
- olej
- polovica čerstvého droždia
- 1 deciliter mlieka
- 1 PL cukru
Parené buchty si pripravíme nasledovne
- Keď je kvások hotový, vypracujeme si cesto. Môžeme podľa potreby pridávať aj mlieko. Keď máme cesto hladké, necháme ho asi hodinku kysnúť na teplom mieste.
- Následne cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce a naplníme lekvárom podľa chuti.
- Cesto zabalíme tak, aby lekvár nevytiekol a necháme ešte podkysnúť.
- Pripravíme si parák, ktorý dáme nad teplú vodu. Keď začne voda vrieť, pridávame buchty. Prikryté ich paríme asi 10 minút.
- Už hotové buchty môžeme potrieť olejom a poliať rozpusteným maslom. Mnohí ľudia si ich ešte posypú grankom či makom.