Ak sa niečo pokladá za skutočnú klasiku, tak sú to jednoznačne oškvarkové pagáče. Sú perfektným riešením, keď máte chuť na niečo malé a hodia sa na stôl úplne kedykoľvek.
Na najlepšie oškvarkové pagáče potrebujeme
- 250 gramov mletých oškvarkov
- 150 gramov mlieka
- 1 kilogram hladkej múky
- 2 vajíčka
- 1 PL kyslej smotany
- 1 PL masti
- 1 droždie
- 1 PL soli
Najlepšie oškvarkové pagáče si pripravíme nasledovne
- Droždie si dobre vymiešame vo vlažnom mlieku. Pridáme múku, jedno vajíčko, kyslú smotanu, bravčovú masť, soľ a dobre vymiešame na vláčne cesto. Necháme kysnúť.
- Keď nám cesto vykysne, vyvaľkáme ho a potrieme oškvarkami, ktoré ale nesmú byť studené, mali by mať izbovú teplotu.
- Cesto potom prekladáme zhora dole a zo strany na stranu, prikryjeme čistou utierkou a necháme postáť asi 20 minút. Potom ho zase rozvaľkáme a opäť prekladáme. Toto zopakujeme ešte minimálne dvakrát.
- Nakoniec cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Potrieme ich vajíčkom (niekto ich zvykne aj posypať rascou) a dáme piecť približne na 20 minút na 200 stupňov.