Kedysi v obchodoch nebolo na výber z toľkých pekárenských výrobkov. Každý si ale dobre pamätá na kysnuté kolieska, ktoré boli s makovou, tvarohovou alebo orechovou plnkou a v strede s lekvárom. Dnes si ukážeme podobnú sladkú dobrotu, no kysnuté cesto naplníme vanilkovým pudingom podľa receptu pani Milky.
Na kysnuté koláče s pudingom budeme potrebovať:
Cesto
- 1 kg polohrubej múky
- 200 gramov kryštálového cukru
- štipka soli
- 3 vajíčka
- 5 dcl mlieka
- 2 dcl oleja
- 2 kocky droždia
Plnka
- 1 liter mlieka
- 2 ks vanilkový puding
- 4 PL cukru
- jahody
- olej na potretie koliesok
- práškový cukor na posypanie
- Z 2 dcl mlieka, 1 PL cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť asi 20 minút. Ostatné suroviny na cesto zmiešame, pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Necháme ho pod utierkou vykysnúť aspoň hodinu. Medzitým si uvaríme puding a necháme ho trochu vychladnúť.
- Následne si cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme. Pohárom vykrojíme krúžky a poukladáme ich na plech, kde sme si dali papier na pečenie. Kolieska necháme opäť trochu podkysnúť. Kolieska jemne potrieme olejom a prstami vytvoríme jamku. Do jamky dáme 1 plnú lyžicu pudingu a do vnútra vtlačíme nakrájané jahody alebo iné ovocie.
- Koláče vložíme do rúry, ktorú máme predhriatu na 180 stupňov. Pečieme asi 20 minút, kým nie sú koláčiky zlatistej farby. Po upečení ich ešte môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť.