Nakladaný hermelín nájdete takmer v každom pohostinstve a najviac si na ňom pochutíte práve keď si ho dáte k pivu alebo bielemu vínu. Ak si chcete túto dobrotu pripraviť aj doma, máme pre vás originálny odskúšaný recept. Dokonalá súhra chutí a malý tip na záver, ktorý vás iste poteší.
- 4 ks hermelínu
- čerstvé bylinky
- vlašské orechy
- čili papričky
- mletá paprika
- cibuľa
- cesnak
- čierne celé korenie
- bobkový list
- olivový olej
- slnečnicový olej
Postup:
- Hermelín si priečne prerežeme a potrieme domácou bylinkovou zmesou. Rôzne bylinky ako napríklad koriander, bazalku, oregano a tymián si v mažiari podrvíme s trochou olivového oleja a pridáme aj jeden alebo dva vlašské orechy, pokojne aj mleté čili. Hermelíny dobre natrieme a skvelý tip je vložiť ich do sklenenej zapekacej misy. Ak ju nemáte, pokojne zvoľte aj zaváraninové poháre.
- Cibuľu si nakrájame, rovnako aj cesnak a poprekladáme ich pomedzi syr spolu s čili papričkami. Pridať môžete akékoľvek suroviny, ktoré máte radi, pretože fantázii sa medze nekladú. Niekto dáva aj baranie rohy, prípadne olivy.
- Na záver pridáme aj bobkový list a niekoľko guľôčok čierneho korenia. Nakoniec zmiešame olivový a slnečnicový olej a syr zalejeme. Ak robíme v mise, prikryjeme, ak robíme do pohárov, tak len klasicky uzavrieme. Syr necháme marinovať v náleve aspoň týždeň a môžeme podávať spolu s pečivom. Dobrú chuť.
TIP: Skvelým tipom je, ak nakladaný hermelín rozmixujete s troškou oleja a pripraviť si tak môžete vynikajúcu nátierku na topinky. Olej, ktorý do nakladania použijete nevyhadzujte, stačí ho prefiltrovať napríklad cez sitko alebo gázu a môžete ho opakovane použiť.
Lucia M., zdroj titulnej fotky: Instagram