Kysnuté pudingové rožky sú klasika. Ak ešte máte droždie, určite ich vyskúšajte. Pre zmenu budú u vás doma sladké raňajky. Rožky už ste určite skúšali, rovnako aj chlebík. Rožteky s vynikajúcou plnkou sa stanú vašim novým favoritom.
- 500 gramov hladkej múky
- štipka soli
- 50 gramov práškového cukru
- 0,5 dcl oleja
- 3 dcl mlieka
- 20 gramov droždia
Plnka
- kakaový puding
- 2,5 dcl mlieka
- 1 ČL kakaa
- 4 PL cukru
- 100 gramov masla
- 1 rožšľahané vajíčko
Postup:
- V miske si najskôr pripravíme kvások. Droždie zmiešame s vlažným mliekom a cukrom, necháme 20 minút postáť. Následne primiešame ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Necháme ho asi 45 minút dobre nakysnúť.
- Medzitým si môžeme pripraviť plnku. Uvaríme si hustý puding a keď nám trochu vychladne, zašľaháme doň maslo. Toto je dôležité. Cesto plníme len dobre vychladnutým pudingom, ktorý nie je ani letný, ale naozaj studený. Je to preto, aby nám plnka počas pečenia nevytiekla.
- Vykysnuté cesto si na pomúčenej doske vyvaľkáme, rozdelíme na 3 časti a každú vyvaľkáme do kruhu a rozdelíme na 8 trojuholníkov. Konce narežeme nožom, naplníme a stočíme. Kraje dobre poprichytávame.
- Rožteky naukladáme na plech a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 30-35 minút. Necháme vychladnúť a papáme. Dobrú chuť.
Lucia M., Recepty a rady do kuchyne