Domáce buchty s lekvárom nič neprekoná. Jesť ich môžete na raňajky, obed aj večeru a deti ich majú veľmi radi. Cesto necháme hodinu kysnúť a po upečení buchty poprášime cukrom. Jeden z najobľúbenejších receptov našich babičiek.
- 500 g polohrubej múky
- 500 g hladkej múky
- 4 PL ČL. cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 žĺtky
- 125 g roztopeného masla
- citrónovú kôru
- 500 ml mlieka
- 1 kocka droždia
- 1 čl cukru
- štipka soli
- olej
- lekvár
Postup:
- Vo vlažnom mlieku si s cukrom nechám nakysnúť kocku droždia. Ostatné sypké suroviny zmiešame, prilejeme zvyšok mlieka, v ktorom sme rozmiešali žĺtka a vanilkový cukor, pridáme kvások a premiešame. Pridáme roztopené maslo, citrónovú kôru a trošku soli. Cesto necháme hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme, pokrájame na obdlžníky a na každý dáme 1 ČL lekváru, alebo inej náplne, zabalíme a uložíme na vymastený plech.
- Celú buchtu potierame olejom, aby sa po upečení dobre odlepovali. Pečieme pri 180 stupňoch asi 25 minút. Hotové buchty ešte horúce potierame maslom. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Facebook: Recepty a rady do kuchyne