Ak ste si mysleli, že karbonátky sa dajú pripravovať len z mäsa, potom máme pre vás prekvapenie. Hríby sú takisto ideálnou potravinou na prípravu Slovákmi obľúbeného pokrmu a využiť ich môžete najmä teraz, keď ich sezóna zberu začína naplno.
450 g mletého bravčového mäsa
300 g šampiňónov, alebo vašich obľúbených hríbov
80 g tvrdého syra
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
175 g ryže
160 ml vody
2 paradajky
200 ml paradajkového pretlaku
3 PL hladkej múky
4-5 PL kyslej smotany
1 ČL kôpru
1 ČL cukru
soľ a korenie podľa chuti
Ryžu uvarte a odložte vychladnúť. Cibuľu si olúpte a nakrájajte na menšie časti, potom ju spolu so šampiňónmi dajte do mixéra a pomixujte na pyré.
Mleté mäso si dajte do samostatnej misky, pridajte k nemu hríbovú zmes, chladenú ryžu, soľ a korenie. Tvrdý syr nastrúhajte na jemnom strúhadle, kôpor nasekajte na drobno a všetko zamiešajte do mäsa. Ruky si navlhčite studenou vodou a tvarujte guľky ľubovoľnej veľkosti.
Paradajky si nakrájajte na plátky, pridajte pretlak a cukor. Všetko premiešajte a pridajte kyslú smotanu. Opäť premiešajte. Múku si rozhabarkujte vo vode a omáčku zahustite.
Guľôčky poukladajte na pekáč a zalejte ich omáčkou. Rúru si nastavte na 180 stupňov a pečte približne hodinu. Pekáč nezabudnite prikryť alobalom. Prajeme dobrú chuť!
(M), sovkusom.ru