Receptov na vianočku je mnoho, stačí otvoriť internetové stránky a dokonca na youtube nájdete aj návody, ako ju upliesť tak, aby držala svoj pekný tvar. V niektorých domácnostiach sa pečie na Vianoce, no my sme sa rozhodli, že bude dnes na večeru a zajtra na raňajky. Výborná vianočka je najlepšia s maslom. Súhlasíte?
Na vianočku budeme potrebovať:
- 500 gramov polohrubej múky
- 6 PL cukru
- 1 kocka droždia
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 2 dcl mlieka
- 1 dcl oleja
- hrozienka
- mandle
Postup:
- Trochu mlieka si dáme ohriať a rozmiešame ho s cukrom a droždím. Kvások necháme asi 15 minút odpočívať na teplom mieste. Následne ho zmiešame s ostatnými surovinami, mandle ešte nepridávame.
- Vymiesime cesto, ktoré prekryjeme utierkou a necháme asi hodinu vykysnúť. Následne upletieme vianočku a necháme ju ešte podkysnúť. Natrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandlami a pečieme. Na 15 minút dáme zapiecť na 190-200 stupňov, potom znížime na 160-170 stupňov a pečieme ešte 40-45 minút. Dobrú chuť.
Lucia M.