Marhule, broskyne alebo nektarinky. Ak máte radi sladký kompót, vyberte si ovocie, ktoré vám chutí najviac. Z letných odrôd sa potom môžete tešiť po celý rok. Tieto kompóty nemusíte variť ani sterilizovať, čo je skvelé, pokiaľ nechcete pri hrncoch stáť celé hodiny. Šťavu, v ktorej sú naložené môžete použiť napríklad ako sirup. Množstvá v recepte sú uvedené na kilogram ovocia a liter vody.
- 1 kg marhúľ
- 500 gramov cukru
- 1 liter vody
- 100 ml citrónovej šťavy
- polovica citrónu
Postup:
- Marhule si nakrájame a odkôstkujeme. Sterilizované a teda vyvarené poháre si pripravíme a naplníme ich marhuľami tesne po okraj. Vodu si nalejeme do hrnca, pridáme cukor, šťavu z citróna a aj polovicu citróna, ktorý sme si nakrájali. Necháme zahrievať tak, aby sa nám cukor roztopil, ale aby zmes nevrela, len pobublávala. Kúsky citróna vyberieme a ešte chvíľu povaríme.
- Nakoniec zalejeme marhule v pohároch, zaviečkujeme a otočíme hore dnom. Takto necháme vychladnúť na tmavom mieste. Podobne postupujte aj pri broskyniach alebo nektarinkách. Dobrú chuť.
Lucia M.