Najjednoduchšia omáčka je tá, do ktorej nejde veľa surovín. Pri omáčkach patria medzi základné suroviny maslo a smotana, no dnes sa pozrieme na niečo rovnako chutné, no možno jednoduchšie na prípravu. Navyše, nejedná sa o žiadnu omáčku pre začiatočníkov, pokojne ju teda môžete servírovať hosťom pri slávnostnejšej večeri.
Budeme potrebovať:
- 80 ml suchého bieleho vína
- 30 gramov šalotky
- 2 PL dijonskej horčice
- 1,5 lyžičky citrónovej šťavy
- soľ a korenie
- trošku silného vývaru
- 60 ml smotany
- čerstvé oregano
- 10 gramov masla
Postup:
- Suché biele víno nalejeme do hrnca a pridáme trošku vývaru. Pridajte nasekanú šalotku a nechajte speniť. Následne pridajte horčicu a citrónovú šťavu. Povaríme tak, aby sa nám víno vyredukovalo. Osolíme a okoreníme.
- Povaríme asi 2 minúty a prilejeme smotanu. Varíme ďalšie tri minúty. Potom hrniec odstránime z tepla a pridáme oregano a maslo. Miešame tak, aby nám omáčka trošku zhustla a dostala krémovú konzistenciu. Podávame, dobrú chuť.
Lucia M.