Levanduľový sirup

Loading...
(3 / 5)

Určite vám nemusíme predstavovať preslávené Tinkine recepty. Je autorskou mnohých úžasných receptov, dokonca aj knižiek. Jej recepty sú vychválené a čo u nás doma funguje, je práve levanduľový sirup. Ak máte v záhrade túto jedinečnú bylinku a len ju sušíte a inak nevyužívate, možno je načase inšpirovať sa receptom Tinky. Výsledok stojí za to.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Věra Záleská (@vera_zaleska) on

Na levanduľový sirup budeme potrebovať:

  • 3 litre vody
  • 60 stoniek levandule
  • 50 listov mäty
  • 3 citróny
  • 1 limetku
  • cca kilo trstinového cukru
  • 1 ČL kyseliny ascorbovej
  • môžu byť a nemusia čučoriedky-1 hrsť

Postup:

  • Vodu si prevaríme a necháme ju vychladnúť. Ideálne je použiť filtrovanú kanvicu na vodu, ktorá vás zbaví vodného kameňa. Bylinky si opláchneme a pridáme do vody. Vyžmýkame citróny aj limetku a necháme na tmavom mieste lúhovať aspoň 24 hodín.
  • Vylúhovanú vodu precedíme a môžeme odobrať malé množstvo, ktoré rozmixujeme s čučoriedkami. K vode pridáme cukor a kyselinu ascorbovú, čučoriedky a dáme variť. Sledujeme teplotu, voda nesmie vrieť, mala by mať 75 stupňov, vtedy varíme ešte 3 minúty. Ako píše Tinka, ide o proces pasterizácie, kedy nestratí sirup vitamíny.
  • Naplníme fľaše a dávame si pozor, aby sme si do sirupu nezaniesli zbytočné baktérie a nečistoty. Sirup skladujeme v chladničke alebo klasicky v skrinke, kde by mal vydržať aj rok. Dobrú chuť.
Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x