Keby sme si mali vybrať džem, ktorý patrí k našim obľúbeným, vždy by sme siahli po malinovom. Do palaciniek, na koláče a na raňajkovú vianočku. Hodí sa naozaj všade. Niektorí by namietali, že obsahuje tvrdé jadierka, no tie môžete jednoducho odstrániť tak, že džem na záver prepasírujete cez sitko. Tento džem je ešte v niečom špeciálny a to v jednej pridanej surovine. Už sa vám zbiehajú slinky? Tak poďme na to.
- 1 kilogram čerstvých malín
- 250 gramov banánov
- 500 gramov cukru (kto chce sladší, pridáva počas varenia podľa chuti)
- šťava z 1 citróna
Postup:
- Pripravíme si veľký hrniec, v ktorom budeme džem variť. Na spodok nasypeme maliny a na pomoc si vezmeme ponorný mixér, aby sme urýchlili varenie. Maliny pred varením rozmixujeme. Pridáme k nim banány a ešte premixujeme. Pridáme cukor a šťavu z citróna a zahrievame na strednom plameni. Príležitostne premiešame a necháme zhustnúť.
- Keď nám začne džem peniť, penu odstraňujeme, znížime teplotu a ešte varíme asi 20 minút. Ak chcete džem hustý, varte ho aj 40 minút. Na záver hrniec odstránime z tepla a nalejeme do sterilizovaných pohárikov. Zaviečkujeme, otočíme hore nohami a prikryjeme na zemi dekou. Uchovávame na chladnom mieste.