Nadýchané cesto, chrumkavá zlatistá kôrka a fantastická vôňa maska a cesnaku. Podobné mäsové venčeky nájdete v mnohých turistických letoviskách rozvoniavať z pouličných stánkov. Pripraviť si ich ale môžete aj doma a budú vám chutiť rovnako, ak nie ešte lepšie. Predsa len, budete presne vedieť, čo jete.
20 g droždia
1 ½ šálky mlieka
3 šálky polohrubej múky
1 ½ ČL kryštálového cukru
soľ podľa chuti
30 ml slnečnicového oleja
30 g masla
500-600 g mletého hovädzieho mäsa
1 cibuľa
čierne korenie podľa chuti
3 strúčiky cesnaku
Mlieko ohrejte a rozpustite v ňom namrvené droždie, pridajte cukor a za hrsť múky. Po niekoľkých minútach by mala zmes vyzerať ako hustá smotana. Nechajte ju na teplom mieste odpočívať približne polhodinu.
Rozpustite si maslo, do veľkej misy dajte spolu s ním zvyšnú múku a väčšiu štipku soli. Prilejte slnečnicový olej a vymieste cesto. Môže sa stať, že bude redšie, preto pridajte trochu múky. Pridajte ju však až potom, čo do misky prilejete aj odstátu zmes z droždia! Do cesta pridávajte múku navyše dovtedy, kým nebude pružné, no zároveň sa nebude rozpadať. Ak sa vám lepí na ruky, natrite si ich olejom. Misku s hotovým cestom prikryte utierkou a odložte na teplé miesto, aby podkyslo ešte aspoň hodinu.
Do menšej misky si nadrobno nakrájajte cibuľu, pretlačte cesnak a pridajte korenie a soľ. Zmiešajte s mletým mäsom a dôkladne premiešajte.
Z cesta si vyšúľajte väčšie gule a nechajte stáť 10 minút. Z mäsovej zmesi si v rukách vyšúľajte o polovicu menšie guľôčky rovnakého počtu, ako je bochníčkov z cesta.
Bochníky jemne pritlačte dlaňou a do ich stredu naukladajte mäsové guľôčky. Potom kraje cesta prilepte k mäsu tak, ako vidíte na obrázku.
Dajte si rozohriať olej na smaženie a vkladajte doň jeden venček po druhom. Smažte ako šišky do zlatista a z oboch strán. Podávajte ešte teplé. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru