Ak ste vyznávači zdravého životného štýlu, potom si sladkosti, koláče a zákusky zrejme dokážete odpustiť. To, že žijete zdravo však neznamená, že sa nemôžete naučiť zdravšie variácie. Klasickú polohrubú múku stačí vymeniť za špaldovú alebo strukovinovú či kokosovú a cukor za med alebo iné sladidlo. Dnes si upečieme slivkový koláč, ktorý vyzerá na tanieri naozaj úžasne a čo je na ňom úplne najlepšie, obsahuje samé zdravé veci.
100 gramov hladkej špaldovej múky
200 gramov maku
150 gramov mletých vlašských orechov
250 ml mlieka
50 ml kokosového oleja (alebo slnečnicového)
4 PL kokosového cukru alebo 3 lyžice medu
2 vajíčka
1 ČL prášku do pečiva
asi 600 gramov sliviek
V miske si pomocou mixéra vymiešame cesto a pripravíme si menší plech alebo okrúhlu formu, napríklad silikónovú. Na vrch naukladáme odkôstkované a prepolené slivky. Koláčik pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov a doba pečenia je približne 30 minút. Keď už budete vidieť, že koláčik je upečený, pokojne rúru vypnite a nechajte ho len dôjsť. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M., facebook