Arašidové maslo pochádza z USA. Je to ich tradičná sladko-slaná pochúťka. Ako sa však správne vyrába arašidové maslo? Existuje mnoho receptov, no my vám prinášame ten najoriginálnejší a jedinečný. Ako bonus máme pre vás ešte pár tipov ako využiť napríklad vlašské či lieskové orechy.
450 g arašidov
1 polievková lyžica medu
1 polievková lyžica slnečnicového oleja
1 čajová lyžička soli
Očistite arašidy a chvíľu ich nechajte smažiť na panvici. Následne všetky dajte do mixéra. Mixujte na niekoľkokrát a kým vám nevznikne doslova prášok. Do rozmixovaných arašidov pridajte med, olej a soľ. Znovu dôkladne rozmixujte a hotovou zmesou naplňte nádoby. Skladujte v chladničke! V prípade, že radi experimentujete alebo máte radi aj výrazné chute pokojne môžete pridať do zmesi škoricu.
400 g vlašských orechov
3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
1 čajová lyžička soli
2 polievkové lyžice medu
Vlašské orechy pražte na panvici bez oleja. Po pražení ich dajte do mixéra a dôkladne ich rozmixujte. Pridajte zvyšné ingrediencie a opäť mixujte. Hotovou zmesou naplňte nádoby a uložte ich do chladničky.
6 polievkových lyžíc drvených orechov (lieskové a vlašské)
150 ml mlieka
3 polievkové lyžice práškového cukru
200 g masla
1 polievková lyžica vanilkového cukru
3 polievkové lyžice sušeného mlieka
4 polievkové lyžice kakaového prášku
V miske zmiešajte sušené mlieko, práškový cukor, kakao a vanilkový cukor. Následne pridajte mlieko a premiešajte. Zmes dajte nad oheň a pridajte drvené orechy. Zmes nezabudnite stále miešať pokým nebude hustejšia avšak dajte si pozor aby sa nepripálila. Nakoniec do horúcej zmesi pridajte maslo a zmes uložte do nádob. Uchovávajte v chladničke!
200 g lieskových orechov
100 g práškového cukru
1 lyžica vanilkového cukru
2-3 polievkové lyžice kakaového prášku
Orechy opečte na panvici a následne ich rozmixujte. Pridajte zvyšné ingrediencie a všetko poriadne premiešajte. Zmesou naplňte nádoby a uchovajte v chladničke.
Gabriela, sovkusom