Fit placky z kapusty a cukety

Loading...
(3.3 / 5)

Iste máte radi, ak je jedlo chutné, zdravé, lacné a jeho príprava je nenáročná. Tieto placky máte navyše hotové za pár minút a zvyšok práce už odvedie rúra. Žiaden olej a zbytočný tuk, takže kapustovo-cuketových placiek sa môžete ojesť do sýtosti aj večer. Výborný ľahký obed alebo nízkokalorická večera, ktorá sa už po prvom súste stáva neodolateľnou. Tieto placky sú u nás doma až závislosťou, preto ich pripravujem aj niekoľkokrát do týždňa. 

Ak vaše deti alebo manžel veľmi neobľubujú zeleninu, ponúknite im ju vo forme týchto fantastických placiek. Tej vôni a chrumkavému povrchu neodolá nikto.

Budeme potrebovať:

150 g bielej kapusty

1 cuketa

1 červená cibuľa

2 vajcia

3 polievkové lyžice hladkej múky

2 polievkové lyžice bieleho jogurtu (gréckeho) s nižším obsahom tuku

2 polievkové lyžice na jemno nakrájaného kôpru

2 strúčiky cesnaku

soľ podľa chuti

mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

Najprv si pripravíme kapustu. Uvedené množstvo umyjeme a nasekáme na menšie kúsky. Následne dáme variť vodu do hrnca, v ktorom kapustu uvaríme. varíme asi len 10 minút, aby nám kapusta trochu zmäkla a potom ju môžeme precediť. Necháme ju úplne vychladnúť. Kým sa nám kapusta varí vo vode, môžeme si pripraviť cuketu. Tú stačí umyť a nemusíme ju ani šúpať. Potom ju nastrúhame na strúhadle (na väčších očkách) a necháme ju v miske. Posolíme ju a následne pomiešame a odložíme asi na 15 minút, aby pustila prebytočnú šťavu. Potom cuketu rukami alebo v čistej utierke či gáze pretlačíme a vodu vylejeme. Uvarenú a vychladenú kapustu vyberieme a nakrájame ju na jemno. Potom ju pridáme k strúhanej cukete a zamiešame. Cibuľu očistíme a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Potom ju pridáme do misy k cukete a kapuste. Následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku a na jemnučko nakrájaný kôpor. Ak nie ste fanúšikom kôprovej chuti, môžete namiesto neho použiť napríklad petržlenovú vňať. Všetky ingrediencie zamiešame.

Potom do misky pridáme vajcia, múku a jogurt. Osolíme a okoreníme podľa chuti a zamiešame, aby sme vytvorili jednoliatu masu. Ak sa nám zdá, že masa je veľmi riedka, pridáme trochu múky. Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov a pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom. Naň následne ukladáme placky, ktoré tvarujeme lyžicou. Jednoducho len odoberieme z masy a dávkujeme na papier tak, aby sme nechali medzery medzi jednotlivými plackami. Pečieme asi 25 až 30 minút, pokiaľ nie sú placky na povrchu krásne chrumkavé. Podívame s jogurtovým, cesnakovým alebo bylinkovým dresingom. Vhodný je aj zeleninový šalát alebo zemiaky omastené maslom.

Prajeme vám dobrú chuť!

Jana, mniammniam.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x