Na zimu si zvykneme z letnej úrody zavárať čalamády, alebo kyslé uhorky. Skúste teraz odložiť osvedčené recepty bojom a pripravte si niečo oveľa komplexnejšie a chutnejšie. Napríklad takýto fantastický nakladaný šalátik, ktorý vám rozjasní zimné večery spomienkou na teplé leto.
1 kg uhoriek
1 kg paradajok
1 kg papriky
1 kg cibule
6 strúčikov cesnaku
2 viazaničky kôpru
3,5 litra vody
200 g kryštálového cukru
5 ČL soli
3 dl kyseliny octovej
15 guľôčok celého čierneho korenia
3 bobkové listy
V prvom rade si dobre umyte a vysterilizujte zaváraninové poháre. Na dno pohára umiestnite trochu kôpru, strúčik cesnaku a pár guľôčok korenia. Zeleninu umyte a očistite, uhorky nakrájajte na hrubšie kolieska, cibuľu na kolieska, papriku na plátky a rajčiny na kolieska alebo na mesiačiky. Dodržiavajte aj postupnosť. Spodnú vrstvu by mali tvoriť cibule, na nich by mala byť paprika, na nej uhorky a na samom vrchu paradajky. Keď máte zeleninu naloženú v pohároch, pripravte si nálev. Uvarte vodu, pridajte soľ a cukor, ocot a bobkový list. Nechajte prevrieť a potom nalievajte ešte za horúca na zeleninu. Poháre klasicky uzatvorte a otočte hore dnom, aby viečka lepšie chytili. Hotovo! Prajeme dobrú chuť!
(Monika)