U nás doma vždy boli haluškové soboty. V prípade, že sa halušky nevarili, pripravovali sme väčšinou tradičnú haruľu s kyslou polievkou. Kombinácia, ktorú len tak niečo neprekoná. Recept na haruľu má samozrejme každá rodina svoj a každý ich pripravuje trochu inak. Toto je za nás najlepší recept, kde sú všetky suroviny v dokonalej harmónii.
1 kg očistených zemiakov
1 vajíčko
3 strúčiky cesnaku
majoránka
1 PL mlieka
100 gramov hladkej múky
masť na vyprážanie
soľ, korenie
Zemiaky si ošúpeme, umyjeme a narajbeme na strúhadle. Pridáme k nim vajíčko, pretlačený cesnak, soľ, korenie, majoránku, mlieko a múku. Vymiešame cesto. ďalej môžeme postupovať tak, že na masti vypražíme klasické harule, prípadne cesto môžeme roztrieť na plech a harulu môžeme upiecť aj v celku v rúre. Čas pečenia je asi 30 minút pri teplote 200 stupňov. Dobrú chuť.