Ak ste aj vy doteraz žili v presvedčení, že omeleta pochádza z Francúzska, mýlili ste sa podobne ako my. Miešané vajíčka si totiž s mliekom a medom pripravovali už starí Rimania. Nech už je pravý pôvod omelety kdekoľvek, toto jedlo si získalo fanúšikov nielen v Európe, ale v celom svete. Dnes vám ukážeme 7 najlepších receptov na prípravu fantastických omeliet.
Moderná francúzska verzia omelety vo svojich počiatkoch vyzerala veľmi jednoducho. Základom boli vajíčka rozšľahané výlučne vidličkou, pripravovali sa na panvici s hrubším dnom a iba na masle! Do omelety sa nepridávali žiadne iné suroviny, preto veľmi pripomínala klasickú praženicu a napriek tomu ňou nebola. A potom prišli prevratné recepty, ktoré zmenili svet. Omeletu si pripravujú ľudia všade a všelijak. Inšpirujete sa nimi aj vy?
Túto omeletu totiž zväčša majú radi aj deti a neraz ju pripravovali aj v mnohých materských školách. Niečo podobné si pamätáme dokonca aj my a pamätáme si tiež to, že nám veľmi chutilo. Pripravte svojim blízkym v sobotu ráno tie najlepšie raňajky.
Budete potrebovať:
4 vajcia
150ml mlieka
20g masla
olej
½ ČL soli
Pripadá vám to ako obyčajná praženica? Rozdiel je v tom, že pri tejto omelete vajcia nešľaháte, ale vymiešate. Pridajte mlieko a soľ a opäť premiešajte. Panvicu alebo pekáč namažte olejom a vylejte doň miešané vajíčka. V rúre ju pečte pri teplote 205 stupňov približne 20 minút. Bude krásne opečená a chrumkavá zvrchu. Túto jednoduchú omeletu budete milovať. Na vrch každej porcie dajte trochu masla, aby sa rozpustilo a pustite sa do toho.
V Taliansku ju nazývajú podobne ako preklopenú pizzu, teda „Calzone“. Je veľmi šťavnatá a chutná a prekladá sa na polovicu.
Budete potrebovať:
2 vajcia
2-3 PL mlieka
1-2 PL polohrubej múky
75-100g tvrdého syra
štipka soli
olej
5-7dkg šunky
oregano a bazalka podľa chuti
Mlieko si ohrejte, vajcia v ňom rýchlo vymiešajte a pridajte soľ, potom prisypte pomaly múku. Nechajte chvíľočku odstáť a medzitým si nakrájajte šunku na kocky a syr postrúhajte na jemnom strúhadle. Na panvici si rozohrejte olej a zalejte ho miešanými vajcami. Keď sú vajcia z jednej strany hotové, omeletu otočte a posypte celú syrom a na polovicu z nej nasypte šunku. Keď sú vajíčka hotové aj z druhej strany, omeletu preložte na polovicu ako palacinku a z vrchných strán ju trochu pripečte.
Netypická ingrediencia? Ale ešte neviete ako fantasticky chutí! Táto omeleta je obľúbená najmä v Španielsku. Vyskúšajte ju a uvidíte, že aj naoko nespojiteľné môže byť naozaj vynikajúce.
Budete potrebovať:
4 menšie zemiaky
4 vajcia
olivový olej
1 cibuľa
soľ podľa chuti
Surové zemiaky ošúpte a opláchnite a nakrájajte na tenšie kolieska. Aby dobre vyschli položte ich na servítku alebo papierovú utierku. Cibuľu si ošúpte a nakrájajte takisto na kolieska. Na panvici si rozohrejte olivový olej a cibuľu aj zemiaky nechajte na oleji osmažiť.
Sladkú omeletu ocenia najmä deti a tí, ktorí nemajú radi vajíčka na slano. Ochutnajte ju aj vy a uvidíte, že lepšie sladké raňajky ste ešte nejedli.
Budete potrebovať:
2 vajíčka
100ml mlieka
1 PL detskej krupice
½ PL práškového cukru
25g masla
Vajcia vymiešajte, alebo vyšľahajte, pridajte cukor, mlieko a na záver krupicu. V panvici si nechajte rozohriať olej a vylejte vajíčka do nej. Panvicu prikryte pokrievkou. Na miernom ohni robte omeletu asi 10 minút. Omeleta bude hotová, keď bude mať celkom matný povrch. Podávajte s džemom alebo s bielym jogurtom.
Jedli ste už omeletu plnenú zeleninou? Ak nie, je ten správny čas tento malý nedostatok napraviť, pretože ste doposiaľ o veľa prišli. Vďaka zelenine je omeleta mimoriadne šťavnatá a chutná.
Budete potrebovať:
4 vajcia
2 PL mlieka
7-10dkg šunky
1 paradajka
soľ a korenie podľa chuti
olivový olej
Vajíčka si vymiešajte spolu s mliekom, pridajte korenie a soľ. Paradajku nakrájajte na kocky, striedku so zrniečkami môžete vybrať ak ju nechcete. Tak isto si nakrájajte aj šunku. Panvicu si nechajte rozohriať spolu s olivovým olejom a vylejte do nej približne 2/3 vyšľahaných vajíčok. Počkajte, kým sa spodná strana omelety neopečie a potom ju obráťte. Na opečený vrch nasypte šunku a paradajky. Po chvíli zalejte zvyšným množstvom vajíčok a počkajte 1-2 minúty. Potom ju opäť otočte a nechajte dopiecť. Ak máte radi sýte raňajky, pokojne k šunke a paradajkám pridajte aj syr.
Exotická omeleta je trochu neobvyklá, no kto má rád morské plody toto jedlo určite ocení.
Budete potrebovať:
2 vajcia
1 papriku
30-50ml mlieka
50g chobotničiek
1-2 KL soli
25g lúpaných kreviet
25g mušlí
1 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
Krevety aj mušle opláchnite, chobotnice nakrájajte. Cesnak si narežte na drobno a z papriky odstráňte zrniečka. Takisto ju nakrájajte na drobno. Zahrejte panvicu s olejom a hoďte do nej na 2 minúty morské plody spolu s cesnakom, aby sa tepelne predpripravili. Potom pridajte na panvicu papriku a osmažte na prudkom ohni približne pol minúty všetko spolu. Vyšľahajte si vajcia s mliekom a soľou a nalejte ich do rozpálenej panvice. Keď sa omeleta zo spodnej strany spraví, opatrne ju celú otočte.
Ďalšia z pomerne netradičných kombinácií, no o to lepšia chuťovo. Ak ich máte doma prebytok zo zaváracej sezóny, rozhodne tento recept vyskúšajte.
Budete potrebovať:
4 vajcia
1 ½ šálky mlieka
2 nakladané uhorky
450g klobásy
korenie a soľ podľa chuti
petržlenová vňať
Mlieko, vajcia a soľ vyšľahajte. Uhorku si nakrájajte na drobno, klobásu takisto a pridajte ich k vajciam. Nasekajte petržlenovú vňať a vajíčka okoreňte a vylejte na rozohriatu panvicu s olejom. Osmažte omeletu z oboch strán a podávajte horúce.
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru