Pizza 5-krát inak

Loading...
(3.2 / 5)

Fantastickú pizzu si môžete vychutnať aj doma a navyše za ňu nebudete musieť zaplatiť toľko, čo v pizzérii. Je len na vás, či zvolíte klasické cesto, niekomu chutí tenké a chrumkavé, iní radšej hrubšie. Pokojne si cesto kúpte aj v obchode, kde ho zoženiete už vyvaľkané a stačí ho len dať na plech. Tu však prichádza na rad často neľahká otázka: Čo na pizzu? Ak sa neviete rozhodnúť, aké suroviny sú tie najlepšie a chcete skúsiť skutočné delikatesy, nechajte sa inšpirovať niektorou z nasledujúcich kombinácií. Toto sú tie najlepšie osvedčené druhy pizze, ktoré si zamilujete.

Ak sa ani po týchto tipoch nebudete vedieť rozhodnúť, jednoducho si pripravte pizzu z viacerých kombinácií. Obe polovice cesta predsa môžete „ozdobiť“ inými surovinami.

Základ na pizzu

it.wikipedia.org

Samozrejme začneme paradajkovým základom, ktorý využijete pri akejkoľvek pizzi. Stačí na lyžici olivového oleja orestovať jednu menšiu cibuľku nakrájanú na drobno a keď je zlatistá, pridať k nej 1 až 2 strúčiky prelisovaného cesnaku. Následne pridáme konzervu (cca 400ml) nasekaných paradajok a zmes miešame a jemne vareškou rozmliaždime. Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte aj polievkovú lyžicu pretlaku. Potom už len stačí ochutiť lyžičkou cukru, lyžičkou oregana, lyžičkou bazalky a trochou soli a čierneho korenia. Stiahneme na maličký plameň a necháme variť s občasným miešaním asi 10 minút. Zmes tak zhustne a je hotová. Odstavíme ju zo sporáka, necháme vychladnúť a môžeme natierať na pizzu.

Vegetariánska pizza

Tento druh ulahodí nielen ľuďom, ktorí sa vyhýbajú mäsu, poteší aj tých, ktorí si strážia figúru. Pizza totiž neobsahuje syr, salámu alebo slaninu či klobásu, preto je obsah tukov znížený na minimum. Pizza cesto natrite paradajkovým základom a následne na ňu naukladajte paradajky, listy bazalky, kolieska cibule, šampiňóny a rukolu alebo špenát. Lahodná a šťavnatá nízkokalorická pizza je na svete!

Pizza Margherita

pixabay.com

Zrejme najslávnejšia a najzákladnejšia pizza, akú svet pozná. Síce nie je bohatá na suroviny, no jej chuť je perfektne vyvážená a určite vám k nej nebude nič chýbať. „Nízkorozpočtová“ pizza si totiž vyžaduje len paradajkový základ, na ktorý naukladáme mozzarellu (môžeme pridať i parmezán), čerstvé paradajky a lístky bazalky. Pizza je lahodnejšia, ak ju ešte pokvapkáte olivovým olejom.

Gazdovská pizza

Samozrejme začneme paradajkovým základom, na ktorý naukladáme kolieska cibule (nemusíte ňou šetriť). Následne pridáme obľúbenú klobásu a slaninu a pokojne pridajte i salámu. Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte feferónky, následne na prúžky nakrájanú papriku a všetko posypte strúhaným syrom podľa vlastných preferencií. Túto pizzu ocenia najmä chlapi.

Pizza Quattro Formaggi

flickr.com

Táto pizza je favoritom najmä u vegetariánov. Na paradajkový základ stačí naukladať 4 druhy syra, ideálne eidam, nivu, údený syr a mozzarellu. Syry však môžete kombinovať podľa chuti, takže sa nebojte ani parmezánu. Syr následne pokvapkajte troškou olivového oleja, v ktorom môžete rozmiešať prelisovaný strúčik cesnaku. Posypeme čerstvou alebo sušenou bazalkou a môžeme pridať i oregáno.

Pizza Pepperoni

flickr.com

Postup je veľmi jednoduchý a rýchly. Pizzu natrieme paradajkovým základom, posypeme nastrúhaným eidamom až po okraje a celú obložíme salámou. Ideálna je pikantná saláma, ktorá po upečení „pustí šťavu“. Mnohí si túto pizzu zvyknú dochutiť kúskami olív, ktoré sa k nej veľmi hodia.

Na ktorú pizzu sa zbiehajú slinky vám? Pokojne sa s nami podeľte o vašu obľúbenú kombináciu v komentároch.

Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x