Tradičné slovenské jedlo, ktoré si väčšinou doprajeme niekde na salaši. Zemiakové bryndzové pirohy dnes už kúpime aj ako polotovar, ale prečo by sme to robili, keď ich môžeme pripraviť doma a budú oveľa chutnejšie? Prinášame vám recept, ktorý si zamilovali gazdinky po celom Slovensku. Máte nejaký lepší tip? Napíšte nám ho do komentárov.
600 gramov varených pretlačených zemiakov
150 gramov hrubej múky
soľ
100 gramov údenej slakinky
20 gramov masti
Na plnku:
150 gramov bryndze
150 gramov uvarených zemiakov
soľ
Zemiaky si uvaríme v šupke, ošúpeme a pretlačíme. Pridáme múku, soľ a vymiesime cesto, ktoré si na múkou posypanej doske vyvaľkáme. Medzitým si pripravíme plnku. Bryndzu premiešame s postrúhanými zemiakmi, ktoré sme si uvarili. Pridáme aj štipku soli.
Na polovicu rozvaľkaného cesta si dáme kôpky plnky a druhou polovicou cesta ich zakryjeme, cesto kolo plnky popritláčame a pokrájame na pirohy. Pripravené pirohy nahádžeme do vriacej osolenej vody a keď vystúpia na povrch, povyberáme ich. Na záver naservírujeme, polejeme ich masťou a opraženou slaninkou. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.