Azda nebude nikto protestovať, ak povieme, že domáce produkty, sú ozaj tie najlepšie. Chutné chrumkavé pečivo, ktoré ešte teplé po vytiahnutí z rúry rozvonia celý domov je jednoducho fantázia. Načo kupovať rožky v obchode, keď si môžete pripraviť vlastné doma? Z poctivých surovín, vždy čerstvé. Lahodná chrumkavá ale zároveň jemná torta a vnútrajšok, ktorý sa trhá ako pavučinka. Slinky vám potečú už pri samotnom pečení. Posypte tieto skvelé domáce rožky morskou soľou, rascou, sezamom alebo makom a pripravte si tie najchutnejšie raňajky.
Ak máte radi kvalitné potraviny, istotne vás poteší nasledujúci recept. Veľa ľudí nezvykne doma pripravovať pečivo, čo je obrovská škoda. Neporovnateľne chutnejšie rožky, ktoré budete chcieť vyjesť ešte teplé chutia famózne. Natreté maslom, voňavé a krehké – viete si predstaviť lepšie raňajky?
1 kg hladkej múky
1 droždie
600 ml vlažného mlieka
1 čajová lyžička cukru
2 čajové lyžičky soli
100 g masla
1 lyžica domáceho tuku
1 žĺtok (na potretie)
rasca, syr, sezam, morská soľ alebo mak na posypanie
Najprv si pripravíme potrebný kvások, takže v nádobe zmiešame trochu mlieka (asi 100 ml), cukor a droždie. Necháme chvíľu tak a v ďalšej mise si preosejeme múku. Nezabúdajte na tento krok, pretože ak je múka dobre preosiata, striedka je skutočne nadýchaná. Vo vlažnom až teplom mlieku si necháme rozpustiť kúsok masla, mlieko premiešame a počkáme, kým sa maslo úplne nerozpustí. K múke potom prilejeme zvyšok mlieka s maslom a pridáme soľ aj trochu tuku. Následne pridáme aj kvások, ktorý sme si vytvorili na začiatku a začneme cesto miešať. Cesto by malo byť dosť hutné, no na ruky by sa nemalo nejak extra lepiť. Na mierne pomúčenej doske si potom premiesime cesto, miesime asi 4 minúty, aby sa nám všetky ingrediencie spojili a premiešali. Keď je cesto pekne hladké, urobíme z neho veľký bochník a vložíme ho späť do misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť dovtedy, kým nezdvojnásobí svoj objem. Pokojne aj hodinu.
Následne cesto vyberieme na pracovnú dosku a rozdelíme si ho na menšie bochníčky. Každý by mal mať asi 80 g ale veľkosť rožkov je na vás. Z bochníčkov spravíme guličky a necháme ešte trochu kysnúť asi 15 minút. Potom ich rozvaľkáme na trojuholníky a natiahneme. Začneme ich rolovať od širokej strany smerom k cípu trojuholníka. Zrolované rožky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a zakryté utierkou alebo fóliou ich znovu necháme podkysnúť asi na 20 minút. Potom ich natrieme žĺtkom, posypeme syrom, morskou soľou alebo rascou či makom, záleží podľa chuti. Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 220 stupňov asi 8 až 10 minút, záleží od toho, akú máte rúru. Pre istotu sledujeme zafarbenie rožkov a keď sú zlato-hnedé, môžeme ich vybrať.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: pixabay, Jana