Vďaka tomuto receptu sa do francúzskych zemiakov opäť zamilujete. Kto by si pomyslel, že obyčajné suroviny, ktoré dnes už v pohode nakúpite v obchode, vytvoria také úžasné jedlo. Natenko nakrájané zemiaky pečené v rúre a nové chute dodajú tomuto jedlu úplne nový rozmer.
Francúzi pôvodne pripravovali recept nasledovne. Všetky ingrediencie si pripravili doma a následne ich priniesli do neďalekej pekárne, kde nimi naplnili špeciálny pekáč na zemiaky a celý pokrm piekli v rúre spolu s chlebíkom a iným pečivom. Ubezpečujeme vás, že doma pečené francúzske zemiaky nie sú o nič horšie!
1 kilogram zemiakov
2 cibule
60 gramov masla
200 ml zeleninového vývaru
200 ml mlieka
soľ, čierne mleté korenie, bylinky
Zemiaky si očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky, cca 2 milimetre. Dobré bude, ak máte po ruke krájač na zemiaky, resp. krájač, na ktorom krájate uhorky. Cibuľu si narežeme na tenké krúžky a zemiaky osolíme a okoreníme. Môžeme pridať čerstvé bylinky.
Plech alebo misu si vytrieme maslom, 20 gramov by malo stačiť. Prvá vrstva sú zemiaky, potom ide cibuľa a potom znovu zemiaky. Takto vrstvíme až do konca. Posledná vrstva by však mali byť zemiaky.
V miske si zmiešame horúce mlieko s horúcim zeleninovým vývarom. Touto zmesou zalejeme zemiaky v pekáči. Hladina tekutiny by mala siahať až po vrchnú vrstvu, nemala by ju však prekrývať. Vrch polejeme ešte rozpusteným maslom a môžeme zemiaky ešte trochu posoliť a okoreniť. Misu zakryjeme alobalom a pečieme 40 minút pri teplote 200 stupňov Celzia. Následne teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ďalších 30 minút, tentokrát už bez alobalu. To, či sú zemiaky už hotové, si po skúsenostiach dokážete odsledovať podľa farby. Podávame s kyslou uhorkou alebo kompótom. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram (Lucia M.)