Pri slove šalát si väčšina z nás predstaví nevábnu hŕstku zeleniny bez chuti. Naopak, klasický zemiakový šalát s majonézou je pre nás synonymom dobrej chuti, no žiaľ aj zbytočného množstva kalórií. Ako teda urobiť kompromis? Nasledujúce šaláty sú dôkazom, že aj bez majonézy môže byť šalát fantastickým jedlom, ktoré si obľúbite ihneď po prvom súste.
1 ľadový šalát
250 g chleba
2 kuracie prsia
150 ml olivového oleja
100 g parmezánu
1 vajce
10 cherry paradajok
3 strúčiky cesnaku
1 čajová lyžička dijonskej horčice
2 polievkové lyžice vínneho octu
soľ a čierne korenie podľa chuti
Na troche olivového oleja osmažíme nakrájaný strúčik cesnaku a chlieb nakrájaný na kocky, pokiaľ nie je chrumkavý. Pridáme trošku olivového oleja, na rýchlo osmažíme kuracie prsia z oboch strán, následne ich osolíme a okoreníme a necháme chvíľu pod pokrievkou, pokiaľ nie je mäso hotové. V mixéri si rozmixujeme na jemnú kašovitú zmes horčicu, zvyšný cesnak, vajce, ocot a olivový olej. Na tanier naukladáme nakrájaný šalát, naň nakrájané paradajky, pridáme na plátky nakrájané kuracie prsia, tie polejeme dresingom a posypeme strúhaným syrom s kúskami opečeného chleba.
1 bielu kapustu
1 červenú repu
1 mrkvu
3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
3 polievkové lyžice ľanového oleja
Tento šalát je pripravený extrémne rýchlo, pretože zeleninu nemusíme tepelne upravovať. Repu, kapustu a mrkvu nastrúhame na tenko a polejeme citrónovou šťavou a ľanovým olejom. Môžeme pridať soľ a čierne korenie.
1 veľká žltá paprika
1 malá šalátová uhorka
4 cherry paradajky
zopár čiernych olív
100 g syru feta
0,5 červenej cibule
1 polievková lyžica olivového oleja
1 lyžička citrónovej šťavy
strúčik cesnaku
trošku oregana
soľ podľa chuti
Paprike odstránime stonku a semená a rozrežeme ju na 4 pozdĺžne pásy. Uhorku nakrájame šikmo na plátky. Syr nakrájame na kocky a paradajky na polovice. V miske si zmiešame na jemno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu, oregano a soľ a dobre premiešame. Vezmeme si špáradlo, prepichneme okraj uhorky, následne na špáradlo napichneme polovicu paradajky, kocku syra, olivu a následne znovu prepichneme druhý koniec uhorky. Špáradlo potom zapichneme do papriky, čím vytvoríme lodičku a plachtu. Polejeme dresingoma môžeme podávať. Pre lepšie pochopenie si postup prezrite v nasledujúcom videu.
500 g brokolice
2 jablká
100 g bieleho hrozna
5 čajových lyžičiek vínneho octu
1 lyžička dijonskej horčice
lyžička zázvoru
olivový olej
1 cibuľa
Brokolicu rozdelíme na menšie časti a krátko povaríme vo vriacej vode. Následne ju nakrájame, pridáme k nej nakrájané hrozno a jablká. Zmiešame olivový olej, na jemno nakrájanú cibuľu, zázvor, horčicu a ocot (prípadne korenie) a šalát týmto dresingom zalejeme.
170 g tuniaka v konzerve
polovica ľadového šalátu
2 paradajky
250 g kukurice z plechovky
170 g olív
soľ a čierne korenie podľa chuti
olivový olej
Z konzervy s tuniakom vylejeme kvapalinu a tuniaka dáme do misy. Pridáme nakrájaný šalát, paradajky, olivy a kukuricu bez kvapaliny. Pridáme korenie a všetko zmiešame. Polejeme olivovým olejom.
zdroj titulnej fotky: pixabay, Jana, sovkusom.ru