Máte radi placky, karbonátky a fašírky na akýkoľvek spôsob? Dnes si ukážeme, ako pripraviť chutné enciánové karbonátky, alebo ak chcete fašírky, či placky. Aký tvar vyformujete, je na vás. Jednoduchý recept, kde stačí všetko zmiešať, vypražiť v oleji a skvelé jedlo je na svete. Ideálne sa hodia k zemiakom alebo k zeleninovému šalátu.
4 x 100 gramové enciány
15 dkg mäkkej salámy
4 vajíčka
soľ a korenie
trošku pažítky
2 strúčiky cesnaku
1 menšia cibuľa (nemusí byť)
asi 5 PL strúhanky
plus strúhanka na obalenie
Enciány treba nastrúhať na strúhadle a to jemno. Keďže sa jedná o mäkký syr, mám na to skvelý trik. Ja ich dám do mrazničky asi na 2 až 2 a pol hodiny. Potom ich vyberiem a rýchlo nastrúham, kým sú tuhé. Do misky s enciánom pridám tiež nastrúhanú mäkkú salámu. Tú môžeme aj nakrájať na malé kocky alebo nastrúhať už na hrubo. Pridáme vajíčka, soľ a korenie, pažítku, pretlačený cesnak, najemno nakrájanú cibuľku a strúhanku. Vypracujeme si hutnú hmotu. Vyformujeme karbonátky a každý ešte obalíme v strúhanke. Vypražíme na panvici, vo fritéze ale dajú sa upiecť aj v rúre. Podávame so šalátom alebo opekanými zemiakmi. Dobrú chuť.
Lucia