Bizarnejší názov receptu ste ešte nepočuli, však? Nuž úprimne, ani my a práve to nás viedlo k tomu, aby ste ho vyskúšali. A výsledok bol taký prekvapivo chutný, že sme neverili vlastným chuťovým pohárikom. Ak chcete skúsiť naozaj kúsok kulinárskej extravagancie, poďte do toho!
8 zemiakov
50 ml slnečnicového oleja
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
Stredne veľké zemiaky ošúpte a umyte, nechajte ich chvíľočku obvariť v slanej vriacej vode, stačí 5 maximálne 7 minút. Potom ich z vody vyberte, nechajte vychladnúť a nožíkom do nich urobte zárezy do tvaru klasickej mriežky.
Potom dajte zemiaky do mrazničky a nechajte ich tam rovnú hodinu. Medzitým si prichystajte zapekaciu misku a rozotrite po jej dne polovicu množstva, teda 25 ml slnečnicového oleja. Vyberte zemiaky z mrazničky a položte ich do zapekacej misky.
Rúru si predhrejte na 180 stupňov a zemiaky pečte približne 40 minút. Medzitým však zemiaky otáčajte, aby sa opiekli do chrumkava zo všetkých strán. Ak ich chcete dochutiť, použite cesnak a provensálske korenie, s touto kombináciou sú naozaj fantastické. Ak ich dochutiť nechcete, posypte ich len soľou a korením.
Ak sa pýtate, prečo sa zemiaky pred zmrazením obvárajú, je to kvôli škrobu. Ak by sa neprevarili, škrob by v nich ostal v takom množstve, že by sa z nich mohla stať kaša. Takto budú príjemne sladkasté a celistvé. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru