Počas sezóny mladých zemiačikov by bolo hriechom nepripraviť si ich aspoň raz do týždňa. Takéto zemiaky vynikajúco chutia aj samotné, osolené a s maslom. No ešte lepšie budú upečené na voňavom cesnaku a víne!
1 kg nových zemiakov
3 strúčiky cesnaku
1 PL citrónovej kôry
50 ml suchého bieleho vína
3 PL slnečnicového oleja
50 g masla
1 viazanička petržlenovej vňatky
štipka rozmarínu
štipka oregana
štipka čierneho korenia
soľ podľa chuti
Nove zemiačky nie je potrebné šúpať, stačí ich len umyť a drsnou časťou špongie na čistenie riadu trochu pošúchať. Takto umyté zemiačiky pokrájajte na stredne veľké kúsky.
Petržlenovú vňať si nasekajte na drobno, zmiešajte s oreganom, rozmarínom a citrónovou kôrou, pridajte biele víno, olej a pretlačte cesnak. Na záver prisypte soľ a čierne korenie a dôkladne premiešajte. Potom po častiach do zmesi sypte zemiaky, ktoré v nej dobre okúpte, preložte na pekáč na záver na vrch zemiačikov poukladajte nakrájané maslo.
Zemiaky pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 minút a popri pečení postupne prilievajte zostávajúcu marinádu z vína, cesnaku a byliniek. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), sovkusom.ru