Často ma prepadne neodolateľná chuť na sladké a rada by som si niečo dobré dala. Ak sa doma akurát nič nenájde, rada sebe a blízkym niečo chutné pripravím. Kvôli večnej zaneprázdnenosti mi však neostáva čas na zdĺhavé prípravy, preto je tento recept ako stvorený pre takéto prípady. Na tento recept od mojej mamy nedám dopustiť. Je výborný aj ako rýchle občerstvenie pre návštevu alebo ako dezert ku káve. Vynikajúce a jemné cesto týchto domácich mini šišiek si určite zamilujete aj vy.
Skvelou ingredienciou, ktorá robí cesto týchto šišiek tak jemné a vláčne je tvaroh. Keďže to nie je klasické cesto na šišky, nemusíte čakať, kým celá zmes vykysne a potešia sa aj tie, ktoré sa droždiu vyhýbajú.
2 žĺtka
200 gramov hladkej múky
250 gramov mäkkého tvarohu
2 polievkové lyžice rumu
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 kávová lyžica prášku do pečenia
štipka soli
nastrúhaná kôra z polovice citróna
olej na vyprážanie
Do misky si vysypeme múku a zmiešame ju s práškom do pečiva, práškovým a vanilkovým cukrom a štipkou soli. Do tejto zmesi pridáme tvaroh, 2 žĺtka, rum a kôru z citróna a poriadne vymiešame.
Vo vyššom hrnci privedieme olej do varu. Množstvo oleja musí byť dostatočné na to, aby v ňom mini šišky mohli plávať. Keďže je tento recept expresne rýchly, nemusíte cesto vaľkať a okrúhle šišky z neho následne vykrajovať. Postačí nám polievková lyžica namočená v oleji. Ňou z cesta postupne odoberáme malé časti (nepravidelné guľôčky) a vhadzujeme do vriaceho oleja.
Šišky nechávame v hrnci až pokiaľ nemajú z oboch strán zlatistú farbu. V oleji sa otáčajú jednoducho, stačí do nich mierne ťuknúť. Ukladáme na tanier alebo misu, ktorú sme vystlali papierovými obrúskami na odsatie prebytočného oleja.
Hotové mini šišky posypeme práškovým cukrom alebo si pripravíme škoricový cukor, v ktorom ich obalíme. Môžeme podávať s džemom alebo šľahačkou. Výber je len na vás, no zakaždým chutia výborne!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L)
Ak máte viac času a chcete vytvoriť úhľadnejšie guľôčky, môžete použiť naberačku na zmrzlinu, ktorou budete z cesta odoberať malé časti. Nezabudnite ju však namočiť do oleja aby sa cesto ľahšie naberalo. Šišky sú vo vnútri nadýchané, takže ich pokojne môžete dodatočne naplniť džemom alebo obľúbenou plnkou pomocou vrecúška na zdobenie.