Tradičné moldavské pečivo je dobrotou, na ktorú sa nezabúda. Dá sa pripraviť z rôznymi náplňami, na sladko aj na slano, ale dnes vám ukážeme práve syrovo-bylinkovú plnku. Je najchutnejšia, najjemnejšia a univerzálna, čo znamená, že bude chutiť naozaj každému.
300g polohrubej múky
4 vajcia
2 žĺtky
½ šálky slnečnicového oleja
soľ podľa chuti
500g jemného tvarohu, alebo gréckeho syra
2 nožičky zelenej cibuľky
1 viazanička kôpru
1 šálka vody
Múku si preosejte do misy, do jej stredu buchnite 2 vajcia. Pridajte teplú vodu, 4 PL slnečnicového oleja a štipku soli. Vymieste rovnomerné cesto a vyváľajte ho do bochníka. Prikryte ho fóliou a nechajte ho odstáť približne 40 minút pri izbovej teplote.
Medzitým si pripravte plnku. Roztlačte syr a 2 vajcia, pridajte nakrájaný kôpor a cibuľku a všetko dobre premiešajte. Ak je nutné, pridajte do plnky ešte soľ.
Cesto aj plnku potom rozdeľte na 4 rovnaké diely. Všetky štyri cestá vyvaľkajte na čo najtenšie pláty.
Pláty potrite trochou oleja a do každého navrstvite časť syrovej plnky. Cesto s plnkou zarolujte tak, ako vidíte na obrázku a zatočte do tvaru slimáka.
Plech si vyložte papierom na pečenie, dajte naň pripravené slimáky a potrite ich dvoma žĺtkami.
Pečte pri teplote 200 stupňov približne 35-40 minút.
Ak chcete skúsiť inú plnku, inšpirujte sa napríklad zemiakovo-slaninkovou, jablkovo-škoricovou, či cesnakovou. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru