O cukete sa na našom portáli už popísalo veľa nie je to náhodou. Táto zdravá potravina sa dá v kuchyni využiť na nekonečno spôsobov a medzi inými aj ako náhrada sekanej. Ak ste si predstavovali, že v nej bude mäso, mýlili ste sa. Táto sekaná je extrémne zdravá a extrémne dobrá. Okrem toho je veľmi vhodná aj pre ľudí držiacich diétu, vegetariánov a pre zdravo sa stravujúcich. Zeleninovú bombu si pripravíte už za pár minút.
600g cukety
100g polohrubej múky
60g kyslej smotany
3 bielky
3 žĺtky
1 ČL prášku do pečiva
1 menšia viazanička petržlenovej vňate
1 menšia viazanička kôpru
400g hrudkovitého tvarohu
2 strúčiky cesnaku
soľ a korenie podľa chuti
trochu slnečnicového oleja
Ako prvé si pripravte zdravé cuketové cesto. Cuketu nastrúhajte na hrubšom strúhadle, osoľte a nechajte 10 minút odstáť, aby stiekla z vody. Na záver vodu zo zeleniny ešte vyžmýkajte.
Kým z cukety schádza voda oddeľte si žĺtka od bielkov. V mise zmiešajte žĺtky, múku, kyslú smotanu a prášok o pečiva. Okoreňte čiernym korením a dobre premiešajte. Bielky si vymiešajte do tuhej peny. Do žĺtkov vymiešaných s múkou a smotanou pridajte časť vyšľahaných bielkov, potom cuketu stečenú z prebytočnej vody. Všetko dobre zamiešajte, tentoraz už len vareškou. Po premiešaní pridajte zvyšnú časť bielkov a naposledy vymiešajte
Pekáč vymastite maslom, alebo vyložte papierom na pečenie a dajte naň vypracované cesto. Rúru si predhrejte na 180 stupňov a cesto pečte 15-20 minút, kým nebude zlatisté. Po upečení vyberte cesto z plechu a nechajte ho chladnúť na suchom papieri na pečenie prikryté utierkou.
Medzitým si pripravte plnku. Zmiešajte tvaroh s nasekaným kôprom a petržlenom, pretlačte do zmesi cesnak. Osoľte a okoreňte. Zmes rozotrite na cesto približne do dvoch tretín a potom zrolujte. Roládu dajte do chladničky na 2-3 hodiny a potom krájajte na menšie kúsky. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru