Tradičný koláč Samsa je vyrábaný zo špeciálneho cesta a pečený pomocou špeciálnej technológie. V tom najideálnejšom prípade sa pečie na kachlovej peci na drevo, no pripraviť si ho ako originál môžete aj u vás doma v rúre.
350 g polohrubej múky
250 ml vody
200 g masla (alebo tuku, pokojne aj s oškvarkami)
1,5 ČL soli
500 g chudého mäsa (najlepšie jahňacieho, môže byť aj bravčové či hovädzie)
3 cibule
čierne korenie podľa chuti
bylinky podľa chuti
trochu škrobu
2 PL slnečnicového oleja
1 PL sezamu
Do hlbokej misky si vylejte vodu a pridajte soľ. Nechajte soľ rozpustiť a potom pomaly prisýpajte múku. Nezabúdajte vodu stále miešať. Konzistencia by nemala byť príliš tuhá ani tekutá. Cesto musí byť mäkké a tvárne.
50g masla, alebo tuku rozpustite na ohni (ak máte aj oškvarky, tie odstráňte) a masť vlejte do cesta. Teraz cesto dôkladne vymieste. Potom ho rozdeľte na 3 časti, zrolujte do bochníkov a nechajte odstáť v chladničke približne 40 minút, kým maslo v ceste trochu nestuhne.
Medzitým si pripravte plnku. Zvyšné maslo, alebo tuk si dajte do misky, pridajte trochu škrobu, soli, korenia a byliniek. Na záver pridajte na drobno nasekanú cibuľku a mäso nakrájané na tenké pásiky a poriadne všetko premiešajte.
Na doske si na tenko rozvaľkajte prvú časť cesta. Skôr, než začnete váľať druhé cesto, potrite si vyváľané cesto rozrobeným škrobom. Naň dajte ďalšiu časť vyváľaného cesta a naň poslednú časť. Tri cestá umiestnené jedno na druhom zrolujte do tesnej rolky. Mal by vám vzniknúť valec. Z neho krájajte kolieska hrubé približne 1,5 cm. Dajte ich všetky na 20 minút do mrazničky, aby sa olej v nich celkom zmrazil.
Potom ich vyberte a vyvaľkajte na tenšie placky. Do stredu každej placky dajte polievkovú lyžicu mäsovej plnky a zabaľte ju do cesta tak, ako vidíte na obrázku. Na záver ich posypte sezamom.
Koláče dajte na vymastený plech a pečte vo vyhriatej rúre pri 200-220 stupňoch približne polhodinu. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru