Chýba u vás každoročne domáca vianočka? Tento rok je ten správny čas na nápravu. Aké sú to len Vianoce bez dobrej domácej vianočky? Pripravte si ju ľahko a rýchlo a potešte celú rodinu fantastickými domácimi raňajkami. Nič lepšie neexistuje!
750g polohrubej múky
70g margarínu
30g kvasníc
štipka soli
400 ml mlieka
2 žĺtky
2 PL kryštálového cukru
kakao podľa chuti
hrozienka podľa chuti
Kvasnice nechajte nakysnúť v teplom mlieku s trochou cukru. Všetky ostatné prísady zmiešajte v miske – okrem kakaa! Pridajte kvasnice a vymieste hutné cesto. Ak máte radi hrozienka môžete do cesta pridať ľubovoľné množstvo. Potom ho rozdeľte na dve časti a do jednej zapracujte kakaový prášok tak, aby bolo cesto pekné hnedé. Nechajte cestá podkysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu a potom z oboch vyformujte tri a tri primerané hrubé šulce. Tie vzájomne poprepletajte ako vrkoč – môžete urobiť vianočku dvojfarebnú, kde skombinujete dva žlté šulce a jeden hnedý a dva hnedé šulce a jeden žltý, alebo si pripravte dve vianočky – jednu celú žltú a druhú celú hnedú.
Upletené vianočky potrite vajíčkom a posypte vanilkovým cukrom a dajte ich do rúry na vyhriatej na 30 stupňov podkysnúť asi na 20 minút. Potom teplotu zvýšte na 180 stupňov a pečte vianočky 20 minút. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: instagram/instagram, ketkes.com (M)