Nadýchaná vianočka

Loading...
(4.1 / 5)

Kto by nemal rád na raňajky ľahkú vianočku s obyčajným maslom, s lekvárom či medom? Voňavá káva, kakao, džús, prípadne obľúbený čaj k tomu a hneď máme dokonalé ráno. Ak máte vo zvyku vianočku len kupovať a piecť ju len počas sviatkov, vyskúšajte si ju upiecť aj v obyčajný deň. Máme pre vás totiž dokonalý recept! Potešíte ňou celú rodinu.

Na vianočku budete potrebovať:

1 kg hladkej múky
50g kvasníc
100g cukru
100g zmäknutého masla
4 vaječné žĺtky + 1 na potretie vianočky
150g hrozienok dopredu namočených v rume
50ml mlieka
štipku soli

Postup:

V zohriatom mlieku necháme rozpustiť kúsok cukru a primiešame kvasinky. V druhej miske si zatiaľ pripravíme múku, pridáme zvyšný cukor, vaječné žĺtka, spomínanú štipku soli a maslo. Maslo by však nemalo byť horúce.

Akonáhle máme kvasinky s cukrom v mlieku rozpustené, pripravené na cesto, zmiešame ich s pripravenou zmesou a vymiesime vláčne cesto. Najlepšie je miesiť ručne, cesto tak bude viac nadýchané.

Vymiesené cesto necháme odpočívať na teplejšom mieste asi polhodinku. Po tejto dobe si cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, z ktorých následne upletieme dve vianočky. Zapletali sme vlasy v mladosti, zapletieme tentokrát však vianočku. Je však na vás, ako sa vianočky rozhodnete zapliesť. Ak viete zapliesť aj zo 4 „pramienkov“, pokojne si upečte aj takúto vianočku. Akonáhle máme obe vianočky prichystané, prikryjeme ich a necháme postáť ešte hodinu.

Plech, na ktorom budeme vianočky piecť, si vyložíme papierom na pečenie. Potrieme ich vaječnými žĺtkami, prípadne celým vajíčkom. Každý má vo zvyku inak, je to len na vás. Niektorí ľudia potierajú maslom.

Pečieme v predhriatej rúre pri teplote približne 200 stupňov po dobu 35-40 minút. Každá rúra pečie trochu ináč, je preto dobré vianočku pred dopekaním sledovať. Dobrú chuť!

 (Michaela), egyazegyben.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x