Kapustový šalát je veľmi zdravé jedlo, ktoré telu dodáva veľa vitamínu C a posilňuje imunitu, ale napomáha aj tráveniu a správnemu fungovaniu čriev. Mnoho ľudí hovorí, že kapusta nadúva, ide však o polopravdu, ktorá nemusí platiť u každého. Pripravte si tento chutný a rýchly kapustový šalát a najedzte sa vitamínov!
1 hlávku bielej kapusty
3 menšie mrkvy
soľ podľa chuti
cukor alebo med podľa chuti
½ litra prevarenej vychladnutej vody
1-2 cibule
slnečnicový olej
3 litrový zavárací pohár
Kapustu si rozrežte na viac častí, aby sa s ňou jednoduchšie pracovalo. Potom ju krájajte na tenké pásiky. Čím tenšie sa vám pásiky podaria narezať, tým bude šalátik šťavnatejší a chutnejší. Mrkvu postrúhajte na hrubšom strúhadle a primiešajte ku kapuste. Rukami všetko spolu premiešajte vo veľkej mise.
Vložte kapustu do pohára a poriadne ju zatlačte, aby šla čo najviac ku dnu. Kapusta musí byť v pohári pevne natlačená, iba vtedy dobre pustí šťavu. Zalejte pohár vychladnutou prevarenou vodou, pridajte soľ a cukor. Počkajte kým kapusta vodu absorbuje a v prípade, že po dni odstátia v pohári voda zmizne, pokojne ešte trochu pridajte.
Kapusta musí byť šťavnatá. Nechajte kapustu odstáť ešte jeden deň v chladničke a na druhý deň pridajte 1-2 cibule nakrájané na tenké pásiky. Pridajte olej, ale len toľko, aby kapusta nebola príliš mastná ani príliš suchá a nakladaný šalát je hotový. Môžete ho konzumovať ako prílohu k hlavnému jedlu, alebo ako šalát. V chladničke vydrží aj niekoľko týždňov a bude stále chutnejší a chutnejší. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), ledilana.ru