Najuniverzálnejším a zároveň najchutnejším jedlom sú zapečené cestoviny. Môžete ich pripraviť s akoukoľvek omáčkou, vždy chutia výborne a chrumkavá syrová kôrka im dodá tú správnu chuť. Tentoraz sme vám priniesli recept na netradičné zapečené špagety. Keď uvidíte postup a výsledný efekt, určite ich budete chcieť vyskúšať aj vy.
Výdatné jedlo, ktoré nikomu neuškodí, zato ulahodí vašim hladným očiam. Tento aranžmán v spojení s jednoduchými chuťami vás absolútne dostane.
1 baklažán
300g špagiet
200g šunky
5 vajec
100ml smotany na šľahanie
1 strúčik cesnaku
100g tvrdého syra
soľ a korenie podľa chuti
trochu masla
petržlenovú vňať, alebo čerstvé bylinky podľa chuti
V slanej vode si cestoviny uvaríme tak, aby boli al dente. Baklažán nakrájame na plátky, zľahka ho osolíme a necháme niekoľko minút stiecť z horkosti. Potom ho opláchneme. Šunku si nakrájame na tenké plátky, prípadne ju zrolujeme na rolky.
Menší pekáč, alebo formu na pečenie chleba si vytrieme maslom. Ako prvé vložíme tretinu uvarených špagiet, ktoré v celosti položíme na pekáč. Na ne uložíme nakrájaný baklažán, ktorý zakryjeme polovicou množstva šunky. Prikryjeme druhou tretinou špagiet vrstvenie šunky a baklažánu ešte raz zopakujeme. Navrch uložíme poslednú tretinu špagiet.
Pripravíme si plnku z vajec a smotany. Zmiešame obe ingrediencie, pridáme pretlačený cesnak a za hrsť obľúbených byliniek, prípadne petržlenovej vňate. Osolíme a okoreníme a všetko dôkladne premiešame.
Túto zmes vylejeme na cestoviny a posypeme strúhaným syrom.
Dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov približne na 40 minút.
Nekonvenčný výsledok vás na tanier prekvapí a zachutí vám vynikajúco. Budete sa síce cítiť ako Alica v krajine zázrakov, na kulinárskom zážitku to však nič nezmení. Ľahké jedlo podávajte s čerstvou zeleninou. Prajeme dobrú chuť!
(Monika)