Žĺtkové rezy

Loading...
(5 / 5)

Klasika nášho detstva. Jednoduchý koláčik, ktorý poznáme pod názvom Žĺtkové rezy. Nie je pravda, že sa pečie len na Vianoce alebo Veľkú noc. My sme ho mali aj s malinami počas víkendu. Len sme na cesto navrstvili maliny, ktoré sme varili ako omáčku. Bola to dobrota!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sisters Bakery (@sistersbakerysk) on

Na Žĺtkové rezy budeme potrebovať:

  • 5 vajec
  • 450 gramov práškového cukru
  • 250 gramov polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 200 ml minerálnej vody
  • 1/2 dcl oleja
  • 100 gramov mletých orechov

Postup:

  • Bielka si najskôr oddelíme od žĺtkov a bielka vyšľaháme s 250 gramami práškového cukru do hustého snehu. Keď je konzistencia tuhá, prišľaháme múku, prášok do pečiva, prilejeme minerálnu vodu, olej a na záver aj mleté orechy.
  • Takéto cesto dáme do menšieho pekáča alebo formy. Nerobím ich klasicky na veľkom plechu, viac sa mi osvedčil menší. Dávam dnu papier na pečenie, aby sa nepripiekli okraje.
  • Cesto pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút. Keď je koláč ešte horúci, vrstvíme naň žĺtkovú plnku. tú si pripravíme tak, že žĺtka vyšľaháme s 200 gramami práškového cukru. Tá rýchlo uschne a koláč necháme poriadne vychladnúť. Krájame nožom namočeným v horúcej vode, aby nám poleva nepopukala. Dobrú chuť.
Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x