Ďalší skvelý recept zo stránky Recepty a rady do kuchyne. Keďže vyzerali naozaj úžasne, rozhodli sme sa vám tento tip predať, aby ste sa mohli inšpirovať a možno si pagáče vyskúšať aj vo svojej kuchyni. Recept je naozaj jednoduchý a nenájdete v ňom žiadne suroviny, ktoré by ste nepoznali. Klasické kysnuté cesto, no ten výsledok- paráda!
- 1 kg hladká múka
- 4 čl soľ
- 1 vajce + 1 žĺtok
- 2 dcl olej
- 42 g droždie
- 1 čl cukor
- 500 ml mlieko
- 250 g maslo
- 5 väčších zemiakov uvarených v šupke
Postup:
- Vo vlažnom mlieku, asi v 200 ml, s cukrom necháme nakysnúť droždie. Múku preosejeme, pridáme soľ, vajcia, olej a mlieko s droždím, zamiesime cesto. Postupne pridávame mlieko, koľko je treba. Cesto prikryjeme a necháme nakysnúť.
- Potom cesto rozvaľkáme, nastrúhame zemiaky a maslo, skladáme, necháme odpočívať. Potom 3-krát s pauzami rozvaľkáme a prekladáme.
- Pagáče potrieme vajíčkom a necháme ešte kysnúť na plechu. Pečieme na 200 stupňov asi 25 minút. Sú úžasné, dobrú chuť!