Zemiakové lokše sú jedným z tradičných jedál Slovenska, preto by ich mala vedieť pripraviť každá šikovná gazdiná. Lokše môžeme servírovať ako prílohu, napríklad k obľúbenej kačke, či ako hlavné jedlo s mäsom, či zeleninou. Kedže ako sa hovorí, že láska ide cez žalúdok, práve sýte lokše by mohli vašu polovičku potešiť.
1 kg zemiakov
200 g hladkej múky
2-3 čajové lyžičky soli
olivový olej
Najskôr si ošúpeme zemiaky a dáme ich variť. Tým, že si zemiaky ošúpeme už pred varením ušetríme čas a zároveň sa ani nedopálime horúcimi zemiakmi kvôli nedočkavosti. Následne vložíme zemiaky do misky a necháme vychladnúť.
Potom, ako nám zemiaky vychladli, nastrúhame ich na strednú hrúbku a pridáme štipku soli a hladkú múku. Potom z ingrediencií vymiesime cesto, z ktorého potom pripravíme malé guličky medzi dlaňami a následne ich vyvaľkáme. Pripravíme si panvicu, do ktorej vlejeme ale len malú štipku olivového oleja, skutočne, menej ako jednu lyžičku. Olivový olej slúži len na jemné premastenie lokše. Keď už sú lokše hotové podávame ich s mäsom, či zeleninou. Dobrú chuť!
Veronika Sedláčeková