Zemiakové krokety nie je niečo, čo by sa nám chcelo vyrábať v kuchyni. Často si život uľahčíme, ideme do obchodu, kde v sekcii mrazených potravín nájdeme presne to, čo potrebujeme v polohotovom stave. Čo ak vám ale povieme, že tieto krokety sú špeciálne, dokonca plnené šunkou a syrom a sú super chutné? Potom možno zmeníte názor a vyskúšate tento recept.
100 gramov kvalitnej šunky od kosti
150 gramov hladkej múky
1,5 kg zemiakov
100 gramov strúhanky
100 gramov plátkov syra
korenie a soľ
50 gramov masla
3 vajíčka
olej
Zemiaky si najskôr očistíme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode. Potom z nich urobíme klasicky kašu, ktorú necháme úplne vychladnúť. Šunku a syr si nakrájame na malé kúsky a pridáme k zemiakom. Následne pridávame maslo, bielka a soľ spolu s korením. Hmotu dôkladne premiešame. Bielka si vymiešame do peny a po častiach pridávame k zemiakom. V tomto kroku môžeme pridať aj strúčik cesnaku, ktorý pretlačíme. Následne ide do hmoty múka a strúhanka. Po dôkladnom premiešaní si vytvoríme malé kroketky, ktoré si usmažíme v oleji dohneda. Podávame k hlavným jedlám alebo rôznym omáčkam či dressingom. Dobrú chuť.
Lucia M.