Veľmi obľúbené jedlo, ktoré žiaľ postupne nahradili mrazené polotovary obchodov. Ak však stále razíte cestu originality a nerobí vám problém pripraviť si zemiakové cesto a poctivé domáce knedličky, prinášame vám recept, s ktorým určite neurobíte krok vedľa. Posýpku si zvoľte orechovú, makovú, puding alebo strúhanku. Je to len na vás, ale dáme vám tajný tip. S makom chutia naozaj výborne.
Budeme potrebovať:
- 600 gramov zemiakov
- 1 PL masla
- 1 vajíčko
- soľ
- 200 gramov hrubej múky
- mlieko
- odskôstkované slivky (cca 800 gramov)
- maslo na pomastenie
- mak
- práškový cukor
Postup:
- V šupke uvarené zemiaky si očistíme a popretláčame, aby nám vznikla kašovitá hmota. Pridáme roztopené maslo, vajíčko, soľ a múku. Podľa potreby pridávame aj mlieko po lyžičkách.
- Vypracujeme si hutnejšie cesto, ktoré vyvaľkáme. Pokrájame na štvorčeky a do každého štvorca zabalíme slivku. Urobíme guličky a tie vložíme do hrnca s vriacou vodou. Keď nám vyplávajú, cca za 4 až 6 minút, vodu vylejeme a gule si omastíme, posypeme makom a práškovým cukrom. Dobrú chuť.
foto: instagram/facebook, Lucia M.