Zeleninové placky

(1 / 5)

Ako si predstavujete perfektný recept? Mal by byť nenáročný, príprava jedla by mala byť rýchla a ideálne by mal obsahovať suroviny, ktoré máte bežne doma? Pridajte k tomu ešte fantastickú chuť, zloženie, ktoré sa negatívne neodrazí na postave a je skvelé pre zdravie a ingrediencie, ktoré nezaťažia vašu peňaženku. Presne takto môžeme opísať famózne fit placky, po ktorých nemusíte mať výčitky svedomia. Chutná zelenina, chrumkavý povrch a jemné vnútro vás iste poteší. Pripravte si ich podľa nasledujúceho receptu.

Janka

Na prípravu fit placiek môžete pokojne použiť aj čerstvú zeleninu. Ak však nemáte žiadnu poruke, v mrazničke sa iste nájdu zásoby mrazenej zeleniny z obchodu, ktorú môžete zužitkovať na prípravu fit placiek.

Budeme potrebovať:

1 balenie rôznej mrazenej zeleniny (v recepte použitá mexická zmes 450 g)

1 balenie mrazenej brokolice 350 g

1 malá cibuľa

troška olivového oleja na osmaženie cibule

2 strúčiky cesnaku

2 vajcia

3 polievkové lyžice ovsených otrúb (môžete nahradiť mletými ovsenými vločkami)

100 až 150 g syra na postrúhanie

soľ a čierne korenie podľa chuti

zmes byliniek alebo trochu petržlenovej vňate na dochutenie

Postup:

Vo väčšom hrnci si dáme variť vodu s troškou soli. Keď voda začne vrieť, vysypeme do nej balenie mrazenej zeleniny a pár minút necháme variť. Asi po 4 až 5 minútach k nej pridáme aj mrazenú brokolicu a keď je všetka zelenina zmäknutá (asi o ďalšiu minútku až dve), precedíme ju. Necháme ju v cedidle vychladnúť.

Janka

Medzitým, ako sa nám varí zelenina si nakrájame cibuľu na čo najmenšie kúsky. Na panvici alebo v malom hrnci si rozpálime trošku olivového oleja a na ňom si osmažíme nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa skoro hotová, tesne pred koncom k nej primiešame 2 prelisované strúčiky cesnaku. Všetko ešte chvíľu miešame a následne necháme vychladnúť.

Uvarenú zeleninu si v mise ešte popučíme vidličkou, aby bola čo najjemnejšia. Keď je vychladená, pridáme k nej tiež vychladenú orestovanú cibuľu s cesnakom. Potom pridáme 2 vajcia a všetko dobre premiešame, aby sa ingrediencie prepojili. Následne pridáme asi 3 lyžice ovsených otrúb, no množstvo sa môže mierne meniť, podľa množstva a druhu zeleniny. Potrebujeme hutnú masu, ktorá spolu lepí. Celú zmes osolíme a okoreníme podľa chuti, ideálne pridáme čerstvé alebo sušené bylinky – napríklad bazalku alebo oregano a môžeme k zmesi nakrájať aj petržlenovú vňať, ktorá placky nádherne rozvonia. Pripravíme si plech na pečenie a vystelieme ho papierom. Následne tvarujeme hrubšie placky okrúhle alebo oválne a ukladáme ich na plech.

Janka

Placky na záver posypeme strúhaným syrom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút.

Janka

Môžeme podávať so zeleninovým šalátom a dresingom z bieleho jogurtu, v ktorom rozmiešate rôzne bylinky a trošku citrónovej šťavy. Ak nechcete nízko kalorickú verziu, pokojne si placky doprajte napríklad so zemiakmi. Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x