Ako si predstavujete perfektný recept? Mal by byť nenáročný, príprava jedla by mala byť rýchla a ideálne by mal obsahovať suroviny, ktoré máte bežne doma? Pridajte k tomu ešte fantastickú chuť, zloženie, ktoré sa negatívne neodrazí na postave a je skvelé pre zdravie a ingrediencie, ktoré nezaťažia vašu peňaženku. Presne takto môžeme opísať famózne fit placky, po ktorých nemusíte mať výčitky svedomia. Chutná zelenina, chrumkavý povrch a jemné vnútro vás iste poteší. Pripravte si ich podľa nasledujúceho receptu.
Na prípravu fit placiek môžete pokojne použiť aj čerstvú zeleninu. Ak však nemáte žiadnu poruke, v mrazničke sa iste nájdu zásoby mrazenej zeleniny z obchodu, ktorú môžete zužitkovať na prípravu fit placiek.
1 balenie rôznej mrazenej zeleniny (v recepte použitá mexická zmes 450 g)
1 balenie mrazenej brokolice 350 g
1 malá cibuľa
troška olivového oleja na osmaženie cibule
2 strúčiky cesnaku
2 vajcia
3 polievkové lyžice ovsených otrúb (môžete nahradiť mletými ovsenými vločkami)
100 až 150 g syra na postrúhanie
soľ a čierne korenie podľa chuti
zmes byliniek alebo trochu petržlenovej vňate na dochutenie
Vo väčšom hrnci si dáme variť vodu s troškou soli. Keď voda začne vrieť, vysypeme do nej balenie mrazenej zeleniny a pár minút necháme variť. Asi po 4 až 5 minútach k nej pridáme aj mrazenú brokolicu a keď je všetka zelenina zmäknutá (asi o ďalšiu minútku až dve), precedíme ju. Necháme ju v cedidle vychladnúť.
Medzitým, ako sa nám varí zelenina si nakrájame cibuľu na čo najmenšie kúsky. Na panvici alebo v malom hrnci si rozpálime trošku olivového oleja a na ňom si osmažíme nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa skoro hotová, tesne pred koncom k nej primiešame 2 prelisované strúčiky cesnaku. Všetko ešte chvíľu miešame a následne necháme vychladnúť.
Uvarenú zeleninu si v mise ešte popučíme vidličkou, aby bola čo najjemnejšia. Keď je vychladená, pridáme k nej tiež vychladenú orestovanú cibuľu s cesnakom. Potom pridáme 2 vajcia a všetko dobre premiešame, aby sa ingrediencie prepojili. Následne pridáme asi 3 lyžice ovsených otrúb, no množstvo sa môže mierne meniť, podľa množstva a druhu zeleniny. Potrebujeme hutnú masu, ktorá spolu lepí. Celú zmes osolíme a okoreníme podľa chuti, ideálne pridáme čerstvé alebo sušené bylinky – napríklad bazalku alebo oregano a môžeme k zmesi nakrájať aj petržlenovú vňať, ktorá placky nádherne rozvonia. Pripravíme si plech na pečenie a vystelieme ho papierom. Následne tvarujeme hrubšie placky okrúhle alebo oválne a ukladáme ich na plech.
Placky na záver posypeme strúhaným syrom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút.
Môžeme podávať so zeleninovým šalátom a dresingom z bieleho jogurtu, v ktorom rozmiešate rôzne bylinky a trošku citrónovej šťavy. Ak nechcete nízko kalorickú verziu, pokojne si placky doprajte napríklad so zemiakmi. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: Jana