Milovníci ryže a rizota si obľúbia tento nie celkom tradičný spôsob prípravy ryže, ako hlavného jedla. Najlepšie na tomto recepte je to, že ho môžete pripraviť rýchlo na večeru a dokonca ja na raňajky a to aj z ryže, ktorá vám ostala od včera ako príloha. Jedlo je fantasticky chutné, výživné a poskytne vám toľko radosti, koľko len máloktoré iné jedlo.
4 šálky ryže
250 g mozzarelly
100 g šunky
1 mrkvu
½ petržlenu
2 vajíčka
1 šálku mlieka
100 g tvrdého syra
soľ a korenie podľa chuti
bylinky podľa chuti
Mozzarellu si nastrúhajte, alebo nakrájajte na drobno, mrkvu postrúhajte na hrubo, tak isto petržlen. Šunku nakrájajte na kocky, alebo pásiky a všetko primiešajte do uvarenej ryže. Je lepšie, ak je ryža trochu mastnejšia, suroviny sa do nej lepšie zapracujú. Môžete do nej preto nakvapkať pár kvapiek olivového oleja, alebo roztopiť maslo.
V inom hrnci si vyšľahajte vajíčka, pridajte tvrdý syr nastrúhaný na jemno a dolejte mlieko. Na záver posoľte a okoreňte.
Ryžu s ostatnými ingredienciami vyložte do zapekacej misky a zalejte tekutou zmesou. Všetko dobre premiešajte. Ak máte radi zapečený syr, môžete ho nastrúhať aj navrch ryže. Zapekaciu misku vložte do rúry predhriatej na 200 stupňov a pečte približne 30 minút.
Podávajte ešte teplé a pokojne aj ako prílohu. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), sovkusom.ru